2009. március 5., csütörtök

Büntetésfajták

Néha becsúszik a büntetés. Szerintem senki nem nagyon szereti... fussuk át, milyen büntetésfajták vannak.,

A büntetések lehetnek tárgymegvonásos, fizikai és szeparációs büntetések.

A tárgymegvonás elég egyértelmű: nem nézhet tévét, nem játszhat (valameddig) a kedvenc autójával, babájával. Ez nagy megrázkódtatást is jelenthet a gyereknek, aki ragaszkodik a játékához.

A fizikai büntetést nem részletezem. Szerintem borzasztó. Egy tasli, ne adj Isten, fakanál, nadrágszíj és egyéb rettenetek. Fizikai büntetés esetén a gyereket egyébként se az fogja visszatartani a további disznólkodástól, hogy azt nem szabad, hanem a rettegés a fájdalomtól. Enyhébb esetben meg nem is igazán az ütés fáj, hanem a tett (kisebb gyerek amúgy is az indulatai bűvkörében él, ha anya/apa bántja, akkor ő anyát/apát valami rossznak, "szörnyetegnek" látja, és ez külön frusztrációt okoz neki).
Aztán meg csak tessék mindenkinek belegondolni, milyen lenne, ha lelököm a poharat, az széttörik, és erre jön anyám/apám/nejem/férjem, és lekever egy pofont, hogy legközelebb jobban vigyázzak?! Ugye, senki nem kíván magának ilyet? No és a gyerekének?

A szeparációs (énmegvonásos) büntetés is kétoldalú. Nagyon hatásos lehet, és nagyot is tud rombolni. Ilyenkor a szülő a szeretetmegvonással büntet, és a gyereket ez a félelem motiválja (nyilván ez csak egy jól működő kapcsolatban lehet eszköz).

A büntetés akkor lehet hatásos, ha jól működő, biztos alapokon nyugvó szeretetkapcsolat van a afelek között, ha a gyerek tudhatja, hogy anya mindig szereti őt. A gyereket az motiválja ilyen esetben, hogy a jól működő (szeretet)kapcsolatban valamilyen zavar támadt, ő is érdekelt, hogy ez a zavar hamar eltűnjön. Az anyának is mindig tudatosítania kell, hogy a haragja éppen most, erre az aktuális rosszaságra vonatkozik, minden más vonatkozásban változatlan a szeretete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése