2009. július 10., péntek

Csip-csip csóka,

de mennyivel kellemetlenebb, ha kullancs, szúnyog, méh, darázs vagy vagy pók, hangya, poloska csíp meg. Vagy nem. Lessük meg, hogy történnek a "csípések", és mi a teendő olyankor.

Kullancs

Körülbelül 20-féle kullancsfajt ismerünk, nem mindegyik fertőző. Fűben, bokrokon, alacsonyabb fákon ülnek a kullancsok, szagra, hőre érzékenyek, ha megérzik, pottyannak. Érdemes tehát kalapot tenni, fontos (lenne) a jól záródó ruházat: könnyű, hosszú ujjú ing, hosszúnadrág, zokniba gyűrve. Ne felejtsük otthon a kullancsriasztót - nézzük meg az érvényességét, a hatóidejét is.

A kullancs akár több órát is eltölt a megfelelő hely kiválasztásával. Mivel nem szereti a napfényt, sötét helyet keres, olyat, ahol felszínhez közeli eret is talál. Ha megvan a tuti hely, nekiáll a melónak. A tapogatóit szétnyitja, és egy adag érzéstelenítő-hámoldó nyálat köp a bőrre, így aztán nem fogjuk érezni, mikor "megcsíp", és a fellazult bőrt is könnyebben megnyitja. A nyitás: hősünk felszippantja a feloldott bőrt, a felső állkapcsai egymás felé fordulnak, és mint valami aprócska fűrészpár, vágást ejtenek a bőrön. Aztán kis horgokkal bele is kapaszkodnak a nyílásba. Ebbe a likba érkezik az alsó állkapocs. A szipóka körüli kis szövethiányt pótolja a dög, légmentesen lezárja, gyakorlatilag bebetonozza magát a bőrünkbe.

Arra a legnagyobb az esély, hogy a saját kertünkben szedjük össze a kullancsot, így érdemes minden este alaposan megvizsgálni a családot, kezeket, lábakat, a fülek mögötti területet, hajlatokat.

A kullancsot minél előbb távolítsuk el!

Gyógyszertárban kapható kullancscsipesz, ezzel a legegyszerűbb eltávolítani, de akár egy mezei szemöldökcsipesz is megteszi. Az a lényeg, hogy a bőrhöz a lehető legközelebb fogjuk meg a kullancsot, és határozottan húzzuk(tépjük) ki. Lényeges, figyeljünk arra, hogy a potrohát ne nyomjuk meg, mert azzal besegítjük a béltartalmát - és így esetleg a baktériumokat is - a sebbe. Nem ajánlottak a régi módszerek: olaj, kenőcsök dörzsölgetése: az állat próbál levegőhöz jutni, a kínlódása közben könnyen "beleköpi" a kórokozókat a sebbe.
Ha a szájszerv (gyakran hívják a kullancs fejének) beszakad a bőrbe, az nem nagy gond, idővel kilökődik, csak tényleg ügyeljünk a potrohára.
Eltávolítás után fertőtlenítsük a csípés helyét.

Írjuk fel, mikor és nagyjából hol (földrajzilag is) csípett meg. A csípés helyét legalább egy hónapig tartsuk szemmel, ha megjelenik a kokárda, az biztosan a Lyme-kór tünete; menjünk orvoshoz.

A kullancsok leggyakrabban kullancs-enkefalitiszt, Tibolát és Lyme-kórt terjesztenek (meg másokat is).

Régebben be lehetett küldeni vizsgálatra az elcsípett kullancsot, most nem tudom, van-e ilyen, azt hiszem, nincs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése