2009. november 16., hétfő

Szobatisztaság

Sok családban központi kérdés a szobatisztaság.

Tegyük hozzá, megkülönböztetünk szoba- és ágytisztaságot. Két külön dolog. Az ágytisztaság gyakran jön (sokkal) később. Lássuk be, macerásabb alvás közben nem bepissantani, mint éberen.

Eljön az ideje, mikor a gyerek fizikailag és mentálisan is kész a szobatisztaságra. Ha tehetjük, várjuk meg. Széles spektrumon mozog, hogy a gyerek mikor lesz szobatiszta. Egyéves kor előtt igen ritkán van még felkészülve, de az se unikum, ha elmúlik három, mire sikerül.
Fontos tudni azt is, hogy a szobatisztaságot NEM azon mérjük, hogy a vécébe ürít-e a ded. Akkor szobatiszta, ha nem csurrant be, ha szól - időben -, hogy pisilni, kakilni kell. Az, hogy ezt vécébe, bilibe vagy pelusba teszi, az mellékes (persze, idegesítő, ha minden pisiléshez-kakáláshoz pelusba kell bújni...).
A Nagy sokáig csak bilibe volt hajlandó. Ha nem volt bili, inkább maga alá csurrantott, hát beszereztünk egy útibilit. Aztán egy szép napon elmentünk az oviba nyílt napra, és neki pont ott jutott eszébe, hogy biza pisi lesz. nagy nehezen rábeszéltem, hogy legalább nézzük meg az ottani vécéket. Nagyon megtetszettek neki az apró vizibuszok, mindegyikbe eresztett egyet. Majd egypár nap múlva a másik oviban szintén. Azóta semmi gondja semmilyen vécével.

Ha meg tudjuk várni, várjuk meg. Ne erőltessük, ne noszogassuk, ez sok gyereknél csak még rosszabbat tesz. Nyáron, kertben egyszerű, vegyük le a pelust, aztán hadd alkosson kedvére. Nekem anno nagyon érdekes volt, hogy folyik ki a pisi, így könnyen meg is lehet tanulni, mit lehet érezni pisilés előtt.
Lehet venni bilit, vécészűkítőt. Külön jó, ha a gyerek választhat magának, ez plusz motiváció lehet, de ne forszírozzuk, hogy rögtön használja is.
Kérdezzük meg minden reggel, pelust vagy bugyit/gatyát kér-e. Ha már ott tartunk, hogy szól, hadd válassza meg, hova ereszt, pelusba, bilibe vagy a vécébe. Ha mégis becsurgott, ne szidjuk le, öltöztessük át, töröljük fel, kérjük meg, hogy legközelebb próbáljon szólni.

Persze, előfordul, hogy mégsem lehet megvárni a spontán szobatisztaságot. erre az esetre is rengeteg praktikát lehet találni, akár a neten is. A legfontosabb, hogy humorral, játékként vezessük rá a kölkünket, milyen jó is a pelusmentesség.
Lehet motiválni, az a csillagos - a ded kapott egy szép csillagot minden sikeres vécéhasználatért, a vécé falára - is beválhat. Nekem tetszett.
Meg lehet próbálni azt mondani, hogy elfogyott a pelus a boltban, sajna, nem tudunk többet venni - de furfangos gyereknél ez nem fog beválni...
Ha a kezdetén rendszeresen elvisszük (mondjuk óránként) pisilni, az is sokat segíthet.
Beválhatnak a mesekönyvek: ez vagy ez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése