2009. március 2., hétfő

Ecet

Jó ideje az ecet az univerzális tisztítószer. Használom öblítőnek az ötszázalékos oldatát (egy régi öblítős flakonban keverem, bejelöltem, mennyi ecet és mennyi víz kell bele). Szépek lesznek a ruhák - és a mosógép is :D
Remekül lehet vele edényt öblögetni, csodát tesz az üvegpoharakkal. Felmosáshoz is remek, pláne hogy a fiúk örömmel végigtrappolnak a frissen felmosott padlón, esetleg bele is fekszenek... valahogy jobban esik, ha ecetes vízben fetrengenek, mintha valami (más) vegyszeresben.
Jól lehet ecettel csempét mosni, súrolni se nagyon kell. A sós ecet egészen komoly súroló- és oldószer (azt már csak gumikesztyűvel) - pl. csillogóra lehet vele suvickolni a réz névtáblát az ajtón.
A penészfoltokat is el lehet tüntetni ecetes lemosással, ez akkor jött jól, mikor elkezdett penészedni a fal a hálóban. Kicsi gyerek mellett nem akaródzott penészmentesítő vegyszert alkalmazni (a fal, azóta, köszöni, jól van, pláne hogy tavaly leszigetelték a házat...)

20%os ecetet tartok itthon, ebből dolgozom.

Már az 5% ecet is fertőtlenítő hatású.

Utálom az ecet szagát, ha tömény ecettel kell csinálnom valamit - mondjuk csempét mosok a kádnál, akkor kendőt kötök az orrom elé, hogy ne zavarjon. És ilyenkor illik gyorsan dolgozni, lehetőleg szellőztetett helyiségben (ld. lent).

A tömény ecet veszélyes, nem gyerek kezébe való, ugyanúgy távol kell tőle tartani, mint bármely más vegyszertől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése