2009. augusztus 22., szombat

Kelengye

Ez egy régi levelem. Kedves barátnőmnek írtam, mikor az első gyerekét várta (már akkor is szerettem osztani az észt, nem is tudom, miért nem mentem tanárnak...). A friss megjegyzéseket dőlt betűvel írtam.



Szia, Fücsi

Igyekeztem minél több mindent összeszedni az emlékeimből. Remélem, elég összeszedettre sikerült, és remélem, nem lett szájbarágós. Nem tudom, miről mit tudsz, úgyhogy igyekeztem alaposan írni. Ha kihagytam valamit, akkor kérdezz nyugodtan (emlékszem, milyen megnyugtató volt, hogy egy tapasztalt anyuka ismerősömtől tudtam kérdezni) Igyekeztem a vásárláshoz külön kigyűjteni a fontosabb vennivalókat, úgy sejtem, nem mindig sikerült jól.
A babakocsiról nem irkáltam, ha kíváncsi vagy, kérdezz, sajnos, konkrétumokkal nem nagyon tudok szolgálni kocsi-ügyben, de hogy mire érdemes figyelni, azt el tudom mondani. Bár szerintem arról már olvashattál eleget.
Pelus: vehetsz eldobható (papír)pelust, vagy mosható nadrágpelenkát. A papírpelenka kényelmesebb megoldás, a mosható hosszú távon olcsóbb, állítólag környezetkímélőbb, de több vele a meló; választhatod a klasszikus megoldást is, textilpelenkákat.
Az újszülötteknek kapható kifejezetten újszülött/newborn pelenka, általában 3-5 kilóig. Az elején még akár 5-6 órát is kibír a pelus a bébin, ha kaka van, azt érdemes azonnal cserélni. Több ismerősöm és a saját tapasztalataim alapján a Huggies pelenka talán a legjobb ; a lényeg, hogy márkás legyen (Libero, Pampers). A noname pelenkák általában elég silányak, mi egyszer vettünk olyat Tamásnak, és tele lett a vízszívó gyöngyökkel a fiatalember sejhaja, nagyon nehéz volt levakargatni, a márkás pelusokkal ez nagyon ritkán történik meg.
Az anyatejes kaka egyébként folyós, és mindegyik fajta pelusból ki tud folyni (ez is tapasztalat :)). Jellegzetes illata meg színe van, de könnyen kimosható.
A bébi az elején bármikor kakkanthat, szóval akár éjszaka is, de két-három hónap alatt valahogy leszokik az éjszakai menetekről; pisis pelus maradhat, az nem szokta őket zavarni.
Textilpelenkát mindenképpen érdemes venni: a kicsi alá lehet teríteni, be lehet vele takarni, meg lehet vele törölgetni, buksikendőnek is használható. Nekem ugyan nem volt, de úgy tűnik, kapható amolyan buksikendő: pelenkaanyagból van, de kb. negyedakkora, mint egy pelenka, ezt a pici feje alá tudod tenni büfikor, és mégse akkora lepel, mint egy pelenka. A cseh tetra pelenka jó minőségű, jobb, mint a magyar.

  • 20 db textilpelenka
  • 10 db buksikendő

Tisztálkodás: nem olyan veszélyes a köldökcsonk ápolása (bár én annyira utáltam a látványát, hogy ezt a melót Zolira bíztam, mert őt nem zavarta). Kell hozzá alkohol, mull-lapok, fülpiszkáló (a kórházban nem javasolták a fülpiszkálót, de azzal sokkal könnyebb), meg Hexachlorum nevű hintőpor (talán felírják?, nem emlékszem). A lényeg, hogy szárazon kell tartani, és naponta egyszer-kétszer körbetörölgetni, beporozni, hogy minél gyorsabban száradjon. Pár nap alatt leesik, akkor egy kicsit még váladékozhat, nem vészesen. A védőnéni ezt is megmutatja, meg rajta is tartja a szemét.
A pici körme az első hetekben nem nő, csak később kezd neki. Érdemes bébiollót (kerek a vége, nem tudod megszúrni vele) meg körömcsipeszt is venni (az újabb tapasztalat az, hogy a kerek végűvel nehezebb és rosszabb vágni, mint a sima körömollóval, a Kicsinek már a családi - fertőtlenített - ollóval vágtuk)
Hajkefét érdemes venni, fésű - hacsak nem nagyon dús a haja - még egy ideig nem kell. A hajkefével minden este szépen végig kell fésülgetni a fejét, így segíthetsz a fejbőrének, és nem lesz koszmós. Ha koszmós, az se gond, ha nagyon az lesz, akkor a gyerekorvos úgyis ad valamit rá, ha kicsit az, azon a gyakoribb kefélgetéssel tudsz javítani. Ez a koszmó amolyan leragadt korpaszerű izé, főként a kutacson szokott megjelenni. A kutacs elég sokáig marad nyitott a feje tetején, de nem kell tőle félni, jó kemény hártya fedi. Tamás szerette, ha körbemasszíroztam a kutacs szélén a csontokat. A jó hajkefe sűrű szőrű és puha.
Kanalat is érdemes venni, mert D-vitamint meg K-vitamint fog kapni. A kanál műanyag legyen, és elég sekély meg nem túl széles fejű, a bébiszáj még nagyon picike. Nekem ötös kiszerelésű van, ez nagyon bevált.
Hamar kialakulhat nátha, a bébike orrjáratai még nagyon szűkek. Orrcseppentő kellhet (mi egy Nasivines orrcseppentőt használtunk), és anyatejjel nagyon jól lehet cseppenteni, nem vegyszer, és jól oldja a taknyat. Az anyatej egyébként pl. a szeme gyulladásakor is használható, én a kisebb karcolásokat is le szoktam „tejezni”. (Egyébként az enyhén sós kamillatea is jó cseppentőszer, mi ezt nem használtuk, nagyon erős megfázásnál viszont cseppentettünk néha Nasivin baby-vel). Vissza a náthához: ha nagyon megtelt az orra, akkor le kell szívni. A kézi orrszívó meg az elektromos nagyjából használhatatlan. Porszívós orrszívót érdemes venni; a gyerek tiltakozik, elég kellemetlen érzés neki, de nem szív túl erősen, és tényleg kiszívja a váladékot (sokkal jobb egy ordító csecsemőt megvigasztalni, mint hallgatni, hogy küszködik levegőért - a csecsemők nem tudnak szájon át lélegezni, meg kell tanulniuk, tehát ha bedugul az orruk, bajban vannak)
Hintőpor nekünk még idáig nem kellett, nem használtunk babaolajat se, babahabfürdőt nyolc hónapos kora óta használunk, de még mindig mosdókrémmel mosdatjuk, ez valami elég óvatos holmi. Popsikrémből is gyógyszertárit használunk, ha kipirul a feneke, Bepanthent (vagy Sudocremet). A mosdókrémet meg a popsikrémet a doki nénink szokta felírni (popsikrémet jó ideje nem használok, és a fiúk még mindig mosdókrémmel tisztálkodnak)
Lehet venni mérleget, de én pl. idegbajt kaptam az állandó méricskéléstől - az elején elvileg mérni kellett volna, hogy egy-egy alkalommal mennyit evett Tamás, de volt olyan, hogy első mérésre 60 grammot mértünk, erre megmértem még egyszer, akkor már 150 gramm volt. Ha a gyerekecske jól gyarapszik, elég hetente egyszer megmérni, ha nincs messze, akár a védőnénihez is el lehet mászkálni. Mérleget bérelni is lehet, de nem biztos, hogy megér...
Bébimosáshoz érdemes beszerezni egy bébikádat. A derekad/derekatok védelme érdekében tegyétek magasabbra, pl. lehet lábaskádat vagy a fürdőkádra applikálható kádat használni. Amíg a köldökcsonk le nem esik, azt nem lehet vízben áztatni, tehát csak nagyon kevés vízbe fektessétek a gyereket. A víz testmeleg legyen, ezt a könyököddel tudod ellenőrizni, ha olyan, mintha nem is lenne vízben, akkor jó (úgy tűnik, tényleg ez a legmegbízhatóbb módszer, az úszó vízhőmérők használhatatlanok). A kádakba lehet újszülött-szűkítőt kapni, ha sokszor fürdeti valamelyikőtök egyedül, vagy biztonságosabbnak érzitek, megéri, mi nem használtunk ilyet (Tamás elég nagy és masszív volt) Ha nem a fürdőszobában fürdetitek, szükség lesz egy tiszta vödörre a fürdővíz szállításához, egy másikra a használt vízhez, meg esetleg valami takaróra a padlóra. Meg lehet próbálni a fürdetődézsát, ez egy viszonylag szűk, viszonylag magas vödörszerűség, a babáknak az anyaméhet juttathatja eszébe. Már amelyiknek, nálunk a Nagy, ahogy megérezte a talpa alatt a szilárd talajt, mindjárt "felállt", úgy meg azért nem biztonságos... de érdemes lehet kipróbálni.
Lázmérőre is szükség lehet, beszerezhettek már most is fülhőmérőt (nem a legpontosabb, ki kell tapasztalni, hogy lehet viszonylag megbízhatóan mérni vele), de jó darabig fenékben is lehet hőmérőzni, akár hagyományos, akár digitális hőmérővel (újabban van a piacon flexibilis végű hőmérő, ez kíméletesebb megoldás lehet). A popsiban mért értékből 0.5 fokot le kell vonni. A hőmérőt használat után fertőtlenítsd le (erre is jó az alkohol) A lázat észre fogod venni, ne aggódj. Pl. érdekesen meleg lesz a gyerek teste, és a szokásosnál melegebb, forróbb a tenyere meg a talpa, a homlok kevésbé megbízhatóan jelez.

  • Fültisztító pálcika
  • Alkohol (70%)
  • Hexachlorum hintőpor
  • 2-3 db törölköző
  • Bébikifogó (opcionális) - tulképp óriáspelus, fürdés után használható
  • Bébiolló, körömcsipesz
  • Hajkefe
  • Bébikanalak
  • Porszívós orrszívó
  • Fürdőkád

Ruhák: enyim gyerek nyári, de a téli tapasztalataimat meg a hallottakat megosztom veled (Olga barátnőm mindhárom gyereke télen született).
Újszülött-méret: 50-56 (ha picike a baba), 56-62 (ha normál méretű/súlyú), ez utóbbival számolj inkább.
Újszülöttnél nyugodtan fogadd el a felajánlott kölcsönruhákat, a bébik hamar kinövik, és nem piszkolják be valami nagyon. Nem kell nagyon sok ruha. Érdemes turkálóban venni, mert az újszülöttruhák jó állapotúak, és jóval olcsóbbak, mint újonnan), ha nem csíped a használt ruhákat, akkor pl. a bodykat érdemes újonnan venni. Ha gondolod, meg is rendelheted nálam, nagyon szívesen vásárolok ám, hihi. Azt mondta egy ismerős, hogy ha tudsz, érdemes elmenni Ausztriába, a babakocsik meg a bébiruhák is olcsóbbak, mint itthon.
Praktikusak a bodyk (talán így hívják), ujjatlan/rövid ujjú/hosszú ujjú, lábszára nincsen, a lábak között záródik. Téli bébinek szerintem a hosszú ujjú a nyerő, de az ujjatlan meg trikóként funkcionálhat. Szintén praktikusak a rugdalózók, ezeknek meg ujjuk nincsen de lábszáruk igen, a legjobbak azok, amiknek zárt lábfeje is van, és a lábak között nyithatók. Vannak egészruhák (van keze, lába, jó esetben lábfeje). Én csíptem a lábfejeseket, nem kellett a zoknikkal vacakolni. Ha nagyon meleg a lakásotok, akkor elég a pamutrugi, ha normális a hőmérséklet, akkor érdemesebb termo-, plüss-, flanelrugikkal felszerelkezni.
Téli bébinek nem árt pamutsapka(cérnasapka), füles, kötős, 2-3 darab, bentre is jó, ha kimentek, akkor meg fel lehet adni neki a vastag sapi alá. Érdemes füleset (vagy fület takarót) venni, pocsék egy újszülöttnek állandóan a sapkáját igazgatni. Jól jöhet (meleg, könnyű levenni-feladni) a bébiharisnya, vagy a kis lábfejes nadrágok.
Kinti anoráknak is praktikus az egybeszabott, akkor nem kell a derekát figyelni állandóan. Extra praktikus lehet egy olyan anorák, aminek az elején két cipzár megy, és majdnem leér a két bokáig, akkor nem kell bajlódni a nyeklő-nyakló csecsemő ruhába hajtogatásával. Jó, ha van kesztyű, de pl. Tamás utálta, mindig visszahúzta a kezét az anorákba. A kezét a kesztyűben úgyse tudja használni, az anorákban viszont melegebb van. Jó lehet a zsák is, ez tulajdonképpen egy kabáthoz varrt lábzsák (Kori ilyet használt, és nagyon meg volt vele elégedve) Szintén Kori mondta, hogy egy réteggel több kell a bébire, mint rád. Az anorákból meg lehet venni az egy számmal nagyobbat (62 méretűt), úgyis sok cucc kell alája.
Ha köztetek alszik, akkor kábé annyira kell pizsamába öltöztetni, amennyire ti magatok is felöltöztök. Ha kiságyban, külön alszik, akkor (eleinte) a pólya, illetve a hálózsák jöhet szóba. (A pólyát nem szereti minden gyerek, ha a bébi jól érzi magát szoros ölelésben, akkor jöhet a pólya is; pólya helyett egy pléd is megteszi, amibe jól bebugyolálhatod)). Párna nem kell, legfeljebb egy pelus alája.
A csecsemőn úgy tudod megnézni, hogy nem fázik-e, nincs-e melege, hogy a tarkójánál bedugod az ujjad a ruhába. Meg kell nézni a lábfejét, a kezét, és a fülét is, mennyire hűvös.
Mi sokat kendőztünk, olyankor a lábára kell a legjobban figyelni, Tamás mindig kapott egy plusz frottírzoknit.

  • 6 db body
  • 6 db rugdalózó
  • Zoknik, harisnya
  • Meleg anorák (a rendes anorák alá)
  • Anorák
  • 2-3 db (füles) pamut/cérnasapka
  • Vastag sapka
  • Hálózsák (pólya)
  • takaró

Komfort: a bébik általában szeretik, ha rázzák őket; a kendő nagyon kellemes lehet, nem a kezedben kell vinni, de a szívedhez közel lehet rakni, és a szívdobogás megnyugtatja a nyűglődő csecsemőt. Fekvőszékben vagy megfelelő babahordozóban is lehet ringatni (nekünk autósülésként használható hordozónk van - ez is kölcsönözhető, Tamás már rég kinőtte -, ebben kényelmesen lehet ringatni, de mi sokszor abban szívtuk az orrát is).

Szoptatás: lehet használni szoptatóspárnát, de egy méretes fürdőlepedő vagy pléd összecsavarva ugyanolyan jó. Az első napokban (de akár később is) szükséged lehet melltartóbetétre, hogy ne tejezd össze minden ruhádat, lehet kapni mosható meg eldobható fajtát is.
Melltartóból az a legpraktikusabb, aminek a kosarát lehet lekapcsolni. Az összeszokás idején a mellbimbó egészen érzékeny lehet (a szoptatás az elején egészen fájdalmas), a melltartóbetét ezen könnyít valamelyest.
Szoptass kényelmes testhelyzetben. Persze vannak kivételek; előfordul a belövellés meg a növekedési ugrások idején, hogy túltelik a melled, a tejmirigyek egészen jól tapinthatók lesznek. Ezen a bébi tud segíteni egy jó szopással, igyekezz mindig a feszülős részt kiszippantatni vele először - a legerősebben a nyelve felől szopik, kevésbé erős a szájpadlása felől, az alsó meg a felső ínye között meg „nyugi” van. Ha felrepedt a mellbimbó, érdemes úgy a szájába adni a cickót, hogy a sebesült rész legyen az ínyei között - az olyan „jótanácsok”, hogy ne szoptass addig a sebesült mellből, míg meg nem gyógyul, meg hogy ne tedd olyan sűrűn mellre, marhaságok. Ha nagyon fáj, próbálkozhatsz bimbóvédővel.
Az elején a legjobb, ha a szopi után hagyod a levegőn megszáradni a bimbót, vagy kicsit bekenheted tejjel, a bébi nyála meg az anyatej is jótékony hatással van rá.
Ha a bébi alszik, és a cickód kezd úgy kinézni, mintha túlpumpálták volna, jöhet a mellszívó (le lehet fagyasztani az anyatejet) vagy a kézi fejés. Segíthetsz a tej távozásában egy nagyon meleg vizes (azért óvatosan, nem leforrázni kell!, olyan meleg legyen, amit még el tudsz viselni) pelenkával, körbetekered vele a melled, úgy könnyebben megindul.
Ha mellgyulladásod van, akkor a gyulladt mellből nem szabad szoptatni, de rendszeresen le kell fejni, ezt a tejet ki kell önteni. A gyulladást jegeléssel tudod enyhíteni. Ha a gyulához hőemelkedés, láz társul, akkor orvoshoz kell menni, feltétlenül.
Igény szerinti szoptatáskor biztosan összetalálkozol a gyermek növekedési ugrásaival, ezek általában 3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos korban jönnek. Ilyenkor a gyerek nem akar megválni a cicitől, megállás nélkül szopna, 1-2 nap alatt beindul a jelentősebb tejtermelés, addig kell csak kibírni (van egy olyan tévhit, hogy ha ritkábban szoptatsz, jobban megtelik a melled, de sajna ez hosszú távon inkább a tej megcsappanásához vezet).
A kezdeti időkben nagyon figyelj a helyes mellretételre, a szoptatás az elején elég fájdalmas lehet. Érdemes az oldalakat cserélgetni. Általában azt ajánlják, hogy fél óránál ne legyen többet egy mellen a bébi, mert felázik a mellbimbó. Ne aggódj, ha fél óra után nem engedi el a cicit a gyerek, jó szopási technikánál nem ázik fel a bimbó.

1 megjegyzés:

  1. Szia Gyöngyöm!

    Pont a múlt héten vettem elő ezt az "észosztásodat". Nagyon jól jött akkor és most is jól fog jönni! :-)

    Mára azonban vannak saját tapasztalatok is:

    Amíg Som nagyon pici volt fürdetődézsát használtunk, ami a baba számára nagyon megnyugtató találkozás a vízzel, mert hasonlít az anyaméhhez.

    Mi a körömvágó ollót a bajuszvágóval váltottuk ki (jobb manikűr szettekben található), ez olyan mintha a végén két kis félkör kinövés lenne (Soma szerint szárnyak), így nem bök, viszont éles.

    Mellgyulladásra van egy kiváló homeos golyócska: Phytolacca (alkörmös) 9CH

    Puszi: Krisz

    VálaszTörlés