2009. július 11., szombat

Megfogtam egy szúnyogot

Persze az igazi szúnyogok nagy része nem nagyobb egy lónál...

Magyarországon közel ötven faját tartják számon a szúnyogoknak. Kisebbek, nagyobbak, igen kellemetlenek. A hím szúnyogokat szeressük, ők békés vegák, növények nedveit szívogatják. A csajok a nehéztüzérség, ők a vérszívók. Sekély vízbe, vízfelszínre rakják a petéiket, ezért ott sokkal gyakrabban összefuthatunk.

A szúnyognak szép, trombita alakú szívó szájszerve van. Olyan pici, hogy a szúrás észrevehetetlen. Amikor csatlakozott, véralvadásgátló anyagot fecskendez a sebbe, hogy szívás közben ne alvadjon meg a vér (az neki nagy szívás lenne...). Az immunrendszerünk felismeri az idegen fehérjét, és támadásba lendül. Hisztamin szabadul fel, ez segíti a fehérvérsejtek "célbaérését", kitágulnak tőle az ereink (pirosodás), így onnan több folyadék juthat a szövetek közé (poccadás), no és persze a bőr idegvégződései is kapnak némi ingerlést (viszketés).
Na igen, a csípés helye viszket, de marhára, ha elvakarjuk, még könnyen ki is sebesedhet. Az arra érzékenyeknél hatalmas duzzanat is kerekedhet belőle - ez gyerekeknél gyakoribb. Kórokozóval fertőzött példány csípése meg akár még hőemelkedést is okozhat a méretes pukli(k) mellett.

A lakásunkat szúnyoghálókkal védhetjük, vannak mindenféle szúnyogriasztó szerkezetek, krémek. Az ablakba tett fűszernövények is hatásosak lehetnek.

A bőrirritációt antihisztamin-tartalmú krémekkel csökkenthetjük, a nagyobb, riasztó(nak látszó) csípést el lehet szállítani orvoshoz is. Sokak szerint a citromos(citromfüves) kenegetés (egy-egy csepp levendulaolaj vagy teafaolaj például, és ideig-óráig a nyalogatás is) jól hűti azt a francos viszketést.

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Én is csatlakoznék a "dicsérdicsér"-hez, főleg ami ezt a blogot illeti. :-) A sok összegyűjtött infó nagyon hasznos. Csak nekem az egy kicsit hiányzik belőle, ami a blog címe is, hogy: Ti hogy is csináljátok?

    (Például, mi viszketésre aloét spriccelünk, ha ezt nem írom le talán sokaknak eszébe sem jut ilyesmi. Nálunk pedig ez vált be.)

    Puszi!
    Csak így tovább!

    VálaszTörlés