2010. január 17., vasárnap

Dididididididididergek

A téli hideg ellen nem megoldás, ha napokig ki se mozdulunk otthonról. Ennek a hidegnek számos előnye is van a gyerekünk számára. Egyrészt tapasztalat ez is. Hidegben is lehet futkározni, hintázni, és az immunrendszert is erősíti. Persze fel kell öltözni, jó alaposan.
És ezt így hogy?

Minden méretű gyereken nagyjából ugyanazok a testrészek veszélyeztetettek: kezek-lábak-buksik hamar hűlnek. Tudom-tudom, sapka-sál... Hidegben, pláne ha még a szél is fúj, kenjük be a csemeténk kikandikáló bőrét: orcáját, orrát, mert ebben az időben könnyen kiszáradhat.

Babakocsis babáknál vegyük figyelembe, hogy fekszenek-ülnek: nem mozognak. Egy réteggel több kell, érdemes a gyerek ALÁ is tenni egy takarót. A kisebbeknél nem baj, ha az overall karja hosszabb, mint a ded karja: a ruhaujjban melegebb van, mint a kesztyűben. A sapka mindig legyen füles sapka, és kötős, így áll a buksin a legbiztosabban.

Hordozós babáknál is van számos melegentartó praktika. Felköthetjk a gyereket a kabátunk alá, igaz, ehhez nagyobb méretű kabát kell. Láttam már hordozós kabátot is: a hátán volt egy puttony, és külön nyakkivágás a gyereknek. A kabáton kívülre kötött babát is be lehet takaróval takarni. Ha egyik se tetszik, akkor leginkább a lábacskákra kell figyelni, nagyobb hidegben a két plusz réteg se túlzás (anyukák, figyelem, kötözött babáknál nektek egy réteggel kevesebb kell).

Önjáróknál harisnya, vastag, bélelt nadrág, lehetőleg bélelt (és lehetőleg vízálló) cipő-bakancs-csizma. Fontos a réteges öltözködés, mert sokkal jobban szigetel a két közepes pulcsi, mint az egy vastag. Ha nem szándékozunk boltról boltra járni, csak kinti program van, hasznos holmi lehet egy overall (már ha a kölkünk bírja az egybecuccot). Kesztyű, sapka, sál. Nagyobb gyerekeknél is hasznos holmi lehet a füles sapka, nem kell állandóan igazgatni, nem csúszik le. A sálat se feledjük, és kényelmeset, puhát vegyünk. A kabátra kívülről felkötött sál nem biztos, hogy megvédi a gyerek torkát a hidegtől. Én szeretem, ha a nadrág szára alul gumis, és maga a nadrág ega számmal nagyobb, mint a gyerek: akkor aztán guggolhat, hajolhat, ugrálhat kedvére, nem fog kikandikálni a bokája a gatyából.

Ha a gyerek vizes lett, menjünk haza. Hidegben vizes-havas-átázott ruhában sokat csatangolni nem szerencsés semmilyen korosztálynak. Ilyenkor a pótruha se segít sokat, mert ki áll neki 1. pótsíruhát magával cipelni 2. mínusz tíz fokban harisnyára vetkeztetni a csemetéjét.
Időnkint tapogassuk meg a kölkünk bőrét itt-ott. Nincs az a négyéves, aki észrevenné, hogy fázik, ha hógolyózhat vagy hóembert építhet. Lehűlt füleket-orrokat nagyon óvatosan kicsit meg lehet dörgölni.

Ha már otthon vagyunk:
a rendszeres harisnyázás miatt "lekophat" a gyerek lábáról a természetes zsírréteg, kiszárad a bőre. Kenegessük be valamilyen krémmel. Nekünk a snassz gyógyszertári mosdókrém jótt be a leginkább, minden más krém csípte szegény Nagy bőrét.

Azonnal vetkezzünk le, semmilyen hideg, nedves, havas holmi ne maradjon rajtunk.

Hidegben kétfajta bajunk lehet: a hidegártalom (ugye, milyen szép neve van?) és a fagyás - próbáljunk meg ez utóbbiig nem eljutni. A hidegártalmat mindenki ismeri: kipirul a bőr, és érzéketlen vagy zsibbad. A fagyásos bőr fehér, viaszos, és fáj.

Mindkettő ellenszere az óvatos melegítés: felmelegített takaró, kesztyű-zokni. TILOS bármilyen forró holmival melegíteni, mert az még égést is okozhat. Legjobb meleg vizet folyatni a pórul járt területre, közben az egész gyereket(magunkat) jól melengessük meg. Meleg (nem forró) tea.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése