2010. február 6., szombat

Apák a szülőszobán

Ez is egy kényes kérdés, és kicsit hitvita-szagú. És természetesen családfüggő. Nyilván ahol a felek véleménye egyezik, ott a legkönnyebb. Ahol az apuka/anyuka keményen ellenáll, hát lehet, hogy ott nincs mit tenni, marad a folyosó vagy a váró. Ahol meg hezitál valamelyik fél, hát ott sokat kell beszélgetni (bár szerintem amúgy is), talán úgy a legkönnyebb közös nevezőre jutni. Az olyan szülőszobára terelést meg, hogy "ha már felcsináltál, innen se menekülj el", hááát... felejtsük el.

Én pártolom a közös szülést, nekem nagyon megnyugtató volt, hogy hát ezt is közösen csináljuk végig. És Ő? Neki is hatalmas élmény volt: harmadszorra is szeretnénk együtt szülni.

Sokszor előfordul, hogy apuka szívesen bemenne, de fél. Fél, hogy szenvedni látja élete párját. Fél, hogy elájul a vértől, hogy a látványtól elmegy a kedve a szextől, hogy nem tud segíteni. Higgyétek el, már a puszta jelenlétetek is óriási segítség lehet! Van, akinek lehet panaszkodni, akibe lehet kapaszkodni, vihogni, amikor éppen van rá idő/kedv/energia, van, aki a szánkba dug egy kis szőlőcukrot, ad egy kis vizet. A vér nem olyan brutális, könnyen lehet úgy helyezkedni, hogy ne zavarjon be - egyébként is, a véres részeknél az apukák nagy része leginkább anyura figyel. Sok helyen van a szülőszobán szék, ha elgyengültök, le lehet ülni. És ha ájulás van is, az később jó sztori lesz :D.
És aztán utána... kis szuszogó csomag a kézben, meghatódás, elképesztő érzelmek. Ahogy a pasik nem tudhatják, milyen érzés is megszülni, úgy mi, anyukák se tudhatjuk, milyen érzés ott, akkor kézbe fogni, rácsodálkozni.

Ennyi dióhéjban. De ennél sokkal jobbat tehet, ha elbeszélgettek egy olyan apukával, aki bent volt - persze ne a hatásvadász fajtával, akinél ordít az asszony (előfordul), rezegnek a falak, fröcsköl a vér (nem fröcsköl), hanem valami csendesebb taggal. Akit meg megkérdeznek, az ne a legbrutálisabb részletekkel szórakoztassa a szegény aggódó apukát (leendő anyukákat se terrorizáljatok ilyen történetekkel, a legjobb talán, amit ilyenkor mondani lehet, hogy: Legyen olyan szülésed, amilyet te szeretnél!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése